Cerita Di Sebalik Gambar Ini Buat Saya Fikir Akan Pengorbanan Ayah Yang Didiamkan…

Satu gambar ini telah mencetuskan viral pada suku tahun terakhir 2015. Ia memaparkan seorang ayah sedang memayungkan anaknya di waktu hujan. Apa yang menarik perhatian ialah baju kemeja ayah kebasahan hingga boleh nampak warna kulitnya di sebalik helaian kain kemeja itu.

Momen ini telah ditangkap oleh Eumine Choi, 25, di Queens, New York, Amerika. Dia memuatnaik gambar itu di Reddit dengan kata-kata:

Hope the son just grows up to realize how lucky he is… Pay it forward.

Tapi gambar yang sama telah di-repost oleh pengguna Reddit yang lain dengan kata-kata ‘Dads’ telah menarik perhatian 3.9 juta views.

Cerita di sebalik gambar itu telah dicungkil di Yahoo! Parenting. Menurut Choi, semasa dia hendak menyeberangi jalan sewaktu pulang dari kerja, dia nampak peristiwa itu dan terus ambil gambar untuk tunjukkan kepada rakan-rakannya.

Gerakan kasih sayang seorang ayah itu telah menyentuh hati Choi. Ia mengajar kita erti tidak mementingkan diri. Ayah budak itu membimbit beg kulit dan beg makanan sambil memayungkan anaknya tanpa memikirkan keadaan diri dia sendiri. Malah, anaknya tidak memegang sendiri payung itu.

It was sweet. It reminded me of my dad and all the times he did these kinds of things but I didn’t even realize.

Choi menyatakan lagi kemungkinan besar anak kecil itu yang dianggarkan berusia 3 atau 4 tahun tidak menyedari pengorbanan ayahnya itu. Waktu kejadian anak kecil itu seperti sedang mengunyah makanan.

Choi juga tidak menjangkakan gambar ayah dan anak ini menjadi viral.

I think everyone can relate somewhat and can recognize how much of a selfless act this is. It struck a sweet spot… Dads, they don’t get as much credit as they deserve.

Cinta Hati Abah

Kejadian itu berlaku di Amerika tetap menyentuh hati saya tentang cinta hati seorang ayah kepada anaknya. Di Malaysia pula, baru-baru ini terdapat satu drama mengisahkan seorang ayah tunggal bernama Pak Salleh (Esma Daniel) begitu menyayangi 3 orang anak perempuannya iaitu Baizura (Nonny Nadirah), Intan (Zara Zya) dan Zaharah (Nor Zara Sophia). Pengorbanan membesarkan anak-anak seorang diri amatlah payah dan berat dugaannya.

Demi memastikan pendidikan anak-anaknya terjaga, hanya berbekalkan pekerjaannya sebagai seorang nelayan untuk mencari nafkah ibarat kais pagi makan pagi, kais petang makan petang. Ketabahannya melayan telatah anak-anaknya, amatlah menghayat hati ditambah pula dengan penyakit berlarutan yang dialami sejak sekian lama

Diringkaskan cerita, Intan seorang anak yang pintar dan sentiasa menghormati orang yang lebih tua darinya. Beliau sanggup berkorban masa depan demi bapanya termasuklah berhenti belajar di institusi pengajian tinggi semata-mata untuk menjaga ayahnya di kampung yang kesihatannya semakin melarat dan tidak sembuh.

Selain itu, beliau hanya bekerja sebagai kerani di sebuah kilang berdekatan dengan rumah yang berpendapatan rendah serta membantu ayahnya membela lembu selepas habis kerja setiap hari. Walaupun umurnya sudah menjangkau 30-an, beliau rela tidak berkahwin kerana tidak sanggup melihat ayahnya susah.

Kebiasaannya, kita selalu mendengar nasihat agar menghormati, menjaga hati dan mendengar kata ibu kerana ibu yang mengandung dan melahirkan kita di samping syurga seorang anak terletak di bawah tapak kaki ibu.

Namun, bagaimanakah perasaan ayah? Adakah kita tidak perlu menjaga ayah seperti mana yang kita lakukan terhadap ibu? Berapa ramai antara kita yang sanggup berkorban demi seorang ayah? Sejauh mana pengorbanan anda sebagai anak terhadap ayah?

Tips Menghormati Bapa

1)Kerap mendoakan kebaikan
2)Sentiasa hormat dalam apa jua keadaan
3)Tidak membantah apabila ada pendapat yang berbeza
4)Tidak meninggi suara
5)Bercakap dengan sopan
6)Menjaga hati dan perasaan
7)Tidak berleter atau memarahi
8)Tidak menyampuk perbicaraan
9)Menjaga hati dengan mendahulukan mereka dalam sesuatu perkara
10)Membantu tanpa diminta

Saya turut terkesan dengan satu puisi yang dihantar kepada saya melalui Telegram iaitu Puisi ‘Ayah Tak Kisah’. Saya tidak tahu siapa penulis asalnya tetapi bait-bait ayat membuatkan saya terfikir akan pengorbanan seorang ayah.

Bila baju sekolah dan baju harian dah buruh,
Ayah suruh emak beli baju baru,
Sedang baju ayah sendiri sudah lusuh,
AYAH TAK KISAH

Bila ayah lepaskan anaknya untuk berkahwin,
Tiada yang tanya perasaan ayah yang menangis dihati,
Melepaskan anak yang dia sayang dan kasih,
AYAH TAK KISAH

Bila anak peluk mak,
Tunjukkan sayang pada mak,
Ayah pendam rasa,
AYAH TAK KISAH

Bila anak nak balik,
Ayah ingatkan mak makanan kegemaran anak,
Mak masak dapat pujian,
AYAH TAK KISAH

Bila anak berjaya dalam pelajaran,
Ayah menangis gembira dalam bilik,
Tiada yang tahu,
AYAH TAK KISAH

2 Kaki Lagi Best Combo Sudah Tiba Untuk Masa Yang Terhad! Sponsored by KFC
Bila anak telefon cakap rindu pada mak,
Tapi langsung tak cakap dengan ayah,
Ayah sedih tapi janji mak gembira,
AYAH TAK KISAH

 

Berbuat baik kepada ibu bapa Dalam ISLAM

Islam mengajar agar anak-anak menghormati ibu bapa dan menghargai pengorbanan mereka. Perintah ini banyak dimuatkan dalam al-Quran yang menunjukkan bahawa perkara ini amat penting.

“Dan Kami perintahkan kepada manusia (agar berbuat baik) kepada kedua orang tuanya, ibunya telah mengandungkannya dengan keadaan lemah yang bertambah-tambah, dan menyusukannya selama dua tahun, bersyukurlah kepadaKu dan kepada kedua orang tuamu, hanya kepada Aku kembalimu” (Luqman, 31: 14)

“Kami perintahkan kepada manusia supaya berbuat baik kepada kedua- dua ibu bapa…” (al-Ahqaf, 46: 15)

Menghormati dan taat kepada ibu bapa akan mewujudkan suasana yang harmoni, damai dan tenang dalam keluarga. Hadith RasulAllah di bawah wajar diperhati sebagai peringatan kepada kita dalam menjaga adab dengan ibu bapa.

“Bukanlah daripada golongan kamu, sesiapa yang tidak menghormati orang tua kami dan tidak pula mengasihi anak kecil kami.” (Hadis riwayat Tabrani).

RasululAllah tidak mengiktiraf mereka yang tidak menghormati ibu bapa mereka termasuk dalam golongan muslim. Dalam hadis yang lain, perbuatan derhaka kepada kepada ibu bapa merupakan maksiat yang akan di balas dengan segera di dunia ini.

“Dua kejahatan yang disegerakan balasan di dunia adalah zina dan menderhaka kepada dua ibu bapa.” (Hadis riwayat at-Tirmizi)

Sebagai contoh mudah, cerita lama si tanggang yang sombong dan mengina ibunya setelah menjadi nahkoda kapal, mendapat balasan dengan ditukar menjadi batu setelah ibunya merintih dan berdoa kepada Allah akan memberi pengajaran kepadanya.

Menderhaka kepada kedua ibu bapa merupakan dosa yang besar dan sangat dimurkai oleh Allah. Perkara ini diberikan contoh yang lebih mendalam dan lebih kecil sehingga kepada perkataan dan ucapan seharian.

Allah melarang anak-anak melawan ibu bapa mereka dengan nada yang kasar yang boleh menyentuh hati seperti perkaaan ‘ah’, ‘cis’, ‘uh’ dan sebagainya.

“Tuhanmu telah memerintahkan, supaya kamu tidak menyembah selain Allah, dan hendaklah berbuat santun terhadap kedua orang tua. Jika salah seorang telah lanjut usianya, atau kedua-duanya telah tua, janganlah sekali-kali engkau berani berkata ‘ah’ terhadap mereka dan janganlah engkau suka menggertak mereka. Tetapi berkatalah dengan sopan santun dan lemah lembut.” (al-Isra’, 17: 23 )

Perkara ini mungkin nampak kecil, namun Allah tetap menekannya agar manusia mengambil peringatan dalam menjaga adab dan sebagai batas-batas dan aturan yang perlu diikuti demi keharmonian hidup.

Sebagai anak, wajar kita sentiasa bertutur dengan lemah lembut dan mengucapkan kata-kata yang baik dan menyenangkan hati mereka. Dan lebih-lebih lagi kita dituntut agar mendoakan kesejahteraan mereka.

“Dan rendahkanlah dirimu terhadap keduanya dengan penuh kasih sayang dan ucapkanlah, “Wahai Tuhanku, sayangilah keduanya sebagaimana mereka telah mendidik aku pada waktu kecil” (al-Isra’, 17: 24)

Menghormati dan berbakti kepada ibu bapa merupakan suatu perkara yang sangat disukai oleh Allah dan termasuk dalam perbuatan yang menjadi keutamaan yang tinggi.

Diriwayatkan daripada Bukhri dan Muslim, Ibnu Umar berkata: Saya telah bertanya kepada Nabi Muhammad: Apakah perbuatan disukai oleh Allah? Lalu baginda bersabda: Sembahyang pada waktunya. Kemudian apa? tanya saya lagi. Baginda menjawab: Berbakti kepada kedua ibu bapa. Saya bertanya: Apa lagi. Jawab baginda: Berjihad pada jalan Allah.

Ketika ditanya oleh seorang sahabat daripada kaum Ansar mengenai masih adakah tanggungjawabnya terhadap ibu bapa yang sudah meninggal dunia, Rasulullah menjawab dengan sabdanya bermaksud: “Ada, iaitu berdoa, beristighafar untuk kedua-duanya, menyempurnakan janji, memuliakan sahabat taulan kedua-duanya dan menyambungkan silaturahim yang tidak sempat dijalinkan oleh kedua-duanya.” (Hadis riwayat Abu Daud dan Ibnu Majah).

Marilah kita bersama-sama menyemai kasih sayang dan mewujudkan keharmonian dalam keluarga sehingga diberkahi dan mendatangkan sakinah. Semoga keharmonian dalam keluarga akan menyemarakan lagi kesejahteraan dan kualiti hidup bermasyarakat.

 

sumber :www.thevocket.com | islamituindah.my