Niat Nak Beli Jam, Sekali Dapat Soalan Bertubi2 dari Touke Kedai Cina. Ternyata Jawapan Lelaki Mualaf Ini Buat Ramai Tergamam!!!

Satu hari, saudara FB Adam Kelvin, mualaf yang dah peluk Islam selama 10 tahun nak beli jam tangan di kedai Mr Lim. Mr Lim nampak “sesuatu” pada Adam dan memberanikan diri bertanya. Jawapan yang diberikan buat ramai umat Islam tersentap. Baca dan kongsikan.

KAHWIN MELAYU TERPAKSA MASUK ISLAM?

Ketika saya beli jam tangan, pemilik kedai, Mr Lim tanya saya. (Dialog dalam bahasa Cina, tapi saya terjemah ke Bahasa Melayu)

Image result for Tauke Kedai Jam Jumpa Mualaf Ni. Perbualan Mereka Buat Ramai Umat Islam Malaysia TERSENTAP

Lim: Kamu kahwin Melayu, jadi terpaksa masuk Islam?

Saya: Tak ada lah, saya dah masuk Islam 10 tahun yang lalu, kahwin baru 4 tahun. 🙂

Lim.: (muka terkejut), kamu kenapa masuk agama Melayu? Sebelum ini, kamu agama apa?

Saya: Saya buat kajian. Sebelum ini saya agama Kristian.

KRISTIAN TAK BAIK KE?

Lim: Kenapa Kristian tak baik ke? Bukan semua agama ajar baik ke? Kenapa nak masuk agama Melayu?

Saya: Betul, semua agama ajar buat baik, tapi saya buat kajian untuk cari “kebenaran”. Jadi pada pendapat saya, Islam benar, sebab saya percaya di alam ni cuma ada 1 Tuhan sahaja.

Tapi, pada masa yang sama, Islam ajar kita hormat agama orang lain. 🙂

Kemudian, saya bukan masuk Melayu, saya masih boleh kekal budaya Cina saya. Islam semua bangsa ada, di China, bilangan Cina muslim sahaja sudah lebih daripada penduduk Malaysia. Di US pun ada muslim.

LEPAS MASUK ISLAM BOLEH KE KEKAL BUDAYA?

Lim: Oo, ya ke? Saya tak tau pun di China banyak muslim. Betul ke boleh kekal budaya? Kamu kahwin bukan terpaksa pakai baju Melayu ke?

Saya: Boleh buka Google cari “bilangan China muslim”.

Mana ada? (tunjuk gambar kahwin saya) saya kahwin pakai baju shamfu mah. (shamfu untuk lelaki, cheongsam untuk perempuan)

MASUK ISLAM WAJIB TUKAR NAMA?

Lim: (terdiam sekejap), hmmm… tapi bukan kamu wajib tukar nama ke?

Saya: (Tunjuk IC saya), tak ada lah, saya boleh kekal nama saya 100%, tak perlu tambah nama atau tukar nama pun, kemudian nama saya pada lesen kereta, bank dan sebagainya pun tak perlu tukar sebab saya tak tukar nama IC saya.

Nama saya Eh Jun Guang, saya pun baru dapat 1 anak, nama dia dalam surat beranak, Eh Soon Cong.

Lim: (muka terkejut sekali lagi). Oo kalau macam ni, senang nak masuk Islam. Tak ada la jadi isu besar.

Saya: Memang senang, cuma percaya Tuhan itu hanya 1 sahaja, lepas itu cuma lafaz: “I believe there is no god but Allah, and the Prophet Muhammad is the messenger of Allah.” 🙂

KENAPA TUHAN NAMA ALLAH?

Lim: Tapi kenapa nama tuhan “Allah”, macam nama Melayu.

Saya: Ooo… bukan, “Allah” adalah bahasa Arab, dalam tulisan Arab, perkataan “Allah” datang daripada huruf “Al” maksud “The” & huruf “elah” maksud tuhan.

Jadi apabila gabung semua huruf akan jadi “Allah”.

So “Allah” means that “The Only One (God) to be Worshipped”.

Di negara Arab, orang Kristian guna “Allah” dalam kitab Bible mereka.

Lim: Oo saya rasa kamu bukan sahaja boleh jadi Maths Tutor, tapi kamu boleh jadi Islam Tutor yang ajar Islam. Banyak ilmu kamu mengenai Islam.

Saya: Tak ada lah, saya tak layak jadi ustaz, banyak ilmu Islam lagi saya perlu belajar. Saya punya specialise dalam Maths & Add Maths sahaja. 🙂

Lim: Haha. so nanti kamu boleh ajar anak saya Add Maths lah, tahun ini dia SPM.
Saya: Haha, ok, boleh 🙂

Lim: Saya bagi special discount untuk jam tangan ni sebab banyak info yang saya dapat hari ini daripada kamu. 🙂

Sumber: FB Adam Kelvin

 

 

HIDAYAH MILIK ALLAH

Pengertian Hidayah ialah cahaya petunjuk Allah yang diberikan Allah kepada sesiapa yang dikehendaki-Nya untuk menuju ke jalan yang benar

Mengapa manusia wajib memohon hidayah :
-Mencapai kebahagiaan hidup di dunia dan di akhirat.
Cara untuk memohon hidayah
-Menghayati perintah agama
-Berakhlak mulia

Kesan hidayah kepada manusia :

-Berubah daripada seorang yang tidak beriman kepada yang beriman.
-Peningkatan ketara dalam beribadah
Mengamalkan perbuatan baik dan meninggalkan perbuatan mungkar.
-Rasa gembira dan tenang menjalankan perintah Allah dan menjauhi perbuatan mungkar
-Tetap beriman walaupun disiksa atau diberi tawaran kesenangan.
-Terdorong melakukan tugasan amar makruf nahi mungkar

Pengajaran ayat :

-Kita wajib menjaga kesucian agama Islam
Agama Islam bukan alat kepentingan peribadi atau golongan tertentu.
-Orang yang mempersendakan agama akan menerima azab yang pedih
-Wajib menjauhi perbuatan yang boleh menjatuhkan maruah diri dan agama Islam.

Kisah Hidayah Mantan Pembenci Islam setelah 3 Tahun Lakukan Pencarian


Tiada yang tahu akhir kehidupan seorang hamba kecuali Allah Ta’ala. Amat mudah bagi-Nya untuk memberikan hidayah kepada siapa yang Dia Kehendaki, dengan atau tanpa usaha seorang hamba. Akan tetapi, lantaran kepastian sunnatullah-Nya yang pasti, hidayah senantiasa memiliki sebab-sebab yang sejatinya bisa diduplikasi.

Dalam kisah berikut, misalnya, bisa menyimpulkan bahwa usaha seorang hamba untuk mendatangi Allah Ta’ala benar-benar dimudahkan. Laki-laki yang kini berusia 40 tahun ini benar-benar bangga dan damai dalam Islam setelah melakukan pencarian selama tiga tahun.

Nama aslinya Hanny Kristianto. Laki-laki ini merasa kesal dengan firman Allah Ta’ala dalam surat Ali Imran ayat 102, “Jangan mati, kecuali dalam keadaan Muslim.” Baginya kala itu, agama yang paling benar bukanlah Islam, tapi Kristen Kerohanian yang ia ikuti.

Ketertarikannya untuk mencari tahu tentang Islam dimulai ketika ia bekerja di sebuah perusahaan di Kalimantan. Dengan gigih, laki-laki kelahiran Bantul Yogyakarta ini menemukan Islam dengan caranya. Ia mengikuti maunya untuk mengobati keingintahuannya.

Maka laki-laki yang kini berguru ke banyak ustadz ini memulai membaca terjemah al-Qur’an dalam Bahasa Indonesia, dari awal sampai akhir. Dalam proses itu, dia menemukan fakta mencengangkan bahwa tidak ada satu pun kesalahan di dalam al-Qur’an. Lebih menakjubkan lagi, al-Qur’an menjadi satu-satunya kitab yang bisa dihafal keseluruhannya, tanpa adanya kekeliruan pada para penghafal.

Selain itu, dia juga rajin melakukan diskusi dengan teman dan ustadz-ustadz yang dia temui. Dari mereka, ia akhirnya memahami kesalahannya selama ini terkait perspektif buruk terkait Islam dan Nabi Muhammad Shallallahu ‘Alaihi wa Sallam. Misalnya, tentang Nabi Muhammad dicitrakan doyan kawin dan suka berperang. “Akhirnya,” tutur keturunan Tionghoa ini, “saya menemukan, bahwa saya yang selama ini salah.”

Proses panjang itulah yang akhirnya mengantarkan Hanny pada cahaya Islam. Dia mengikrarkan dua kalimat syahadat di Mojokerto pada 28 Februari 2013. Setelah itu, dan akhirnya bisa menunaikan ibadah haji di Makkah al-Mukarramah dan Madinah al-Munawwarah, dia merasakan hidup tanpa beban, penuh ketenangan, kebahagiaan hati, jiwa, dan pikiran.

Wallahu a’lam.

sumber: http://www.islamituindah.info |http://kisahikmah.com| http://genqkreatif.blogspot.my