Ini Jawapan Dato’ Siti Nurhaliza Bila Di Suruh Bersalin Dalam Air Buat Semua Terkedu! Jom Baca..

“Kalau Nak Suruh Bersalin Dalam Air, Memang Tidaklah” – Siti Nurhaliza

Tidak bercadang buat baby shower, lebih kepada kenduri doa selamat.

“Kalau Nak Suruh Bersalin Dalam Air, Memang Tidaklah” – Siti Nurhaliza
Siti mahu tumpukan lebih kepada majlis keagamaan. (Pic: Instagram @ctdk)

Penyanyi tersohor, Datuk Seri Siti Nurhaliza tidak bercadang untuk mengadakan majlis ‘baby shower’ untuk meraikan kehadiran bayi sulungnya seperti yang dilakukan artis lain sebelum ini.

Menurut si pelantun lagu Segala Perasaan ini, beliau dan suami lebih selesa menggantikan acara itu dengan perkara yang lebih lebih dituntut agama iaitu dengan mengadakan kenduri doa selamat.

Acara doa selamat lebih penting.


PIC: Alexander Hadreez Jr.

Acara doa selamat lebih penting.

“Ada atau tidak baby shower, Siti tak kisah pun sebenarnya. Kalau ditanya, Siti dan suami lebih suka buat majlis bacaan doa selamat dan baru-baru ini, Siti ada buat kenduri. Bagi kami, acara doa selamat itu lebih penting supaya dipermudahkan segalanya.

Majlis untuk keluarga dan rakan terdekat.


PIC: Instagram @ctdk

Majlis untuk keluarga dan rakan terdekat.

“Untuk majlis itu, kami tak jemput ramai orang pun dan tetamu yang hadir terdiri daripada kenalan rapat, keluarga dan saudara mara sahaja. Majlis itu turut diserikan dengan kehadiran anak-anak Tahfiz yang tinggal berdekatan,” katanya kepada Rojak Daily Kaw!

Majlis untuk tiga sambutan serentak.


PIC: Alexander Hadreez Jr.

Majlis untuk tiga sambutan serentak.

Siti turut memberitahu majlis yang diadakan di kediamannya itu juga boleh diibaratkan serampang dua mata buatnya.

“Selain mendoakan yang baik-baik buat kandungan ini dan dipermudahkan urusan melahirkan, majlis itu juga dibuat bersempena sambutan Maulidur Rasul dan juga hari kelahiran anak tiri Siti, Mohamed Aazief,” ujar penyanyi berusi 39 tahun ini.

Alami simtom ibu hamil.


PIC: Instagram @ctdk

Alami simtom ibu hamil.

Melihat keadaan Siti yang seperti kurang selesa dengan situasi yang sedang dilaluinya itu, penyanyi yang berasal dari Kuala Lipis, Pahang ini mengakui dia sedang mengalami simtom ibu hamil.

“Dalam usia kandungan tujuh bulan ini, Siti mengalami kebas di tangan kiri, susah nak tidur malam dan juga pedih ulu hati. Bila Siti rujuk pada doktor, mereka mengatakan itu adalah situasi biasa untuk wanita mengandung dan ia akan pulih seperti biasa selepas melahirkan.

Belum bersedia bersalin dalam air.


PIC: Alexander Hadreez Jr.

Belum bersedia bersalin dalam air.

“Mengenai cara bagaimana Siti mahu melahirkan, perkara ini bergantung kepada keadaan bayi Siti. Doktor akan pantau perkembangan bayi setiap masa. Apa sahaja cara yang doktor sarankan, Siti akan ikut. Cuma kalau nak suruh bersalin dalam air memang tidaklah kerana Siti masih belum ada keberanian untuk berbuat begitu,” terang isteri kepada tokoh korporat, Datuk Seri Khalid Muhamad Jiwa ini.

Berkemungkinan ada dua konsert mega tahun ini.


PIC: Instagram @ctdk

Berkemungkinan ada dua konsert mega tahun ini.

Dalam perkembangan lain, Siti turut memberitahu yang besar kemungkinan dia akan kembali dengan dua konsert mega pada tahun ini.

“Setakat ini memang ada yang datang merisik dan mahu Siti mengadakan konsert di luar negara iaitu di Indonesia dan juga Singapura pada tahun ini juga. Setakat ini belum ada kata putus yang diberikan dan bergantung kepada keadaan Siti,” kata Siti yang bakal melahirkan bayi perempuannya Mac depan.

 

Melahirkan di Dalam Air, Ini Manfaat dan Risikonya

Melahirkan di Dalam Air, Ini Manfaat dan Risikonya
Melahirkan di dalam air merupakan prosedur persalinan di mana sang ibu berada di dalam kolam air hangat. Prosedur melahirkan ini dapat dilakukan di rumah sakit, di pusat bersalin atau bahkan di rumah. Biasanya, proses melahirkan di dalam air akan didampingi oleh dokter, perawat atau bidan yang akan membantu persalinan.

Kini, pilihan untuk melahirkan di dalam air sudah menjadi salah satu fasilitas yang tersedia di berbagai rumah sakit dan pusat bersalin. Beberapa manfaat yang disediakan oleh prosedur bersalin di dalam air antara lain:

1.Membantu meredakan rasa sakit
2.Menghindarkan ibu bersalin dari kebutuhan akan bius anesthesia
3.Mempercepat proses persalinan

Ketika sedang mengalami kontraksi, berendam di dalam kolam air dapat membantu ibu merasa lebih rileks dan terkontrol, hingga serviks mencapai bukaan yang cukup untuk mulai mendorong. Air yang menggenang juga membuat tubuh lebih mudah bergerak di atas tempat tidur dalam air. Beberapa penelitian juga mengatakan bahwa melahirkan dalam air memiliki manfaat memperlancar aliran darah, serta memperkecil kemungkinan terjadinya vagina robek. Meski demikian, tidak ada manfaat kesehatan, baik bagi ibu maupun bagi yang dilahirkan.

Tahapan berikutnya adalah saat serviks sepenuhnya terbuka dan ibu siap mendorong hingga bayi lahir. Pada tahap ini, melahirkan di dalam air menyimpan risiko dan tidak sepenuhnya aman. Karena biar bagaimanapun berada di luar air akan membuat dokter leluasa bergerak ketika terjadi keadaan darurat yang membutuhkan penanganan cepat, seperti operasi caesar. Keterlambatan 4 atau 5 menit saja dapat mempengaruhi kondisi persalinan saat ibu masih berada di dalam air.

Meski terhitung jarang, berikut ini beberapa risiko melahirkan dalam air :
1.Ibu atau bayinya dapat mengalami infeksi.
2.Tali pusar dapat tertarik hingga putus sebelum bayi keluar sepenuhnya dari dalam air.
3.Suhu tubuh bayi dapat menjadi terlalu tinggi atau terlalu rendah.
4.Bayi dapat menghirup air kotor yang sudah tercemar darah bersalin.
5.Bayi juga dapat mengalami kejang atau tidak mampu bernapas.
6.Bayi dapat tenggelam.

Faktor-faktor pendukung bagi calon ibu untuk melakukan pilihan bersalin di dalam air antara lain:

1.Usia ibu berada di antara 18 hingga 34 tahun.
2.Tidak terjadi komplikasi kehamilan seperti pre-eklamsia maupun diabetes.
3.Bayi yang dikandung kembar dua atau lebih.

4.Posisi bayi sungsang.
5.Bayi dilahirkan secara prematur.
6.Ukuran bayi saat lahir tergolong besar.
7.Kondisi ibu harus selalu diawasi dan tidak dapat melakukan persalinan di dalam bak berisi air.
8.Ibu mengalami infeksi.

Sebelum mengambil keputusan untuk menjalani persalinan di dalam air, konsultasikan kondisi Anda pada dokter di awal kehamilan untuk mengetahui juga apakah tersedia fasilitas melahirkan di dalam air. Pertimbangkan juga di mana persalinan dalam air akan dilakukan, apakah di pusat bersalin, rumah atau di rumah sakit. Pastikan orang yang menangani persalinan dalam air Anda adalah seorang profesional dan berpengalaman sebelumnya. Pastikan air dan bak tempat Anda bersalin dalam kondisi bersih, dan bayi serta ibunya diawasi secara ketat. Sebaiknya, siapkan pula rencana untuk segera menarik ibu keluar dari dalam air dalam kondisi normal maupun darurat. Suhu air juga harus berada dalam suhu antara 97 hingga 100 derajat Fahrenheit. Minumlah cukup air agar tubuh tidak dehidrasi dan jangan terlalu cepat masuk ke dalam air yang masih hangat karena ada kemungkinan hal ini dapat memperlambat persalinan. (PA)

Ditinjau oleh: dr. Rahajeng A.P (Konselor ASI)

Sumber :

http://www.rojakdaily.com/kaw/article/4316/kalau-nak-suruh-bersalin-dalam-air-memang-tidaklah-siti-nurhaliza

via

https://www.meetdoctor.com/mobile/article/melahirkan-di-dalam-air-ini-manfaat-dan-risikonya