Akhirnya Datuk Fizz Fairuz Dedah Kenapa Dia LAYAK Dapat Anugerah Datuk Selepas Di Kecam!

PETALING JAYA: Pelakon Fizz Fairuz berharap orang ramai memahami mengapa beliau dikurniakan penganugerahan Darjah Indera Mahkota Pahang (DIMP) yang membawa gelaran Datuk.

INI SEBABNYA

Fizz atau nama sebenarnya Mohd Fairuz Zainal Abidin, 39, menjelaskan, penghargaan itu diterimanya kerana beliau banyak terlibat dalam pelbagai aktiviti pelancongan di negeri kelahirannya itu menerusi syarikatnya Rain Maker Creation Sdn Bhd.

“Saya anak jati Raub. Mungkin orang tidak tahu tetapi saya banyak buat kerja untuk promosi pelancongan dan budaya Pahang selain menjadi ikon JPJ (Jabatan Pengangkutan Jalan) Pahang.

“Saya harap mereka faham mengapa saya diberikan pengiktirafan ini,” ujarnya.

Dalam pada itu, suami kepada aktres Almy Nadia ini menyedari kini memikul tanggungjawab yang berat selepas membawa gelaran tersebut.

Fizz menerima Darjah Indera Mahkota Pahang (DIMP) sempena Istiadat Memuliakan Ulang Tahun Hari Keputeraan Sultan Pahang di Istana Abu Bakar, Pekan, Pahang pada Sabtu.

Beliau antara 197 penerima darjah kebesaran dan pingat tersebut.

Adinda Sultan Pahang, Tengku Datuk Nor Akmar Sultan Abu Bakar mendahului senarai penerima pingat yang menerima Sri Sultan Ahmad Shah Pahang (SSAP) membawa gelaran Datuk Seri bersama 20 individu lain.

Isitadat disempurnakan oleh Pemangku Raja Pahang, Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah.

Fizz Fairuz Menerima Pangkat Datuk

PELAKON terkenal Fizz Fairuz kini bergelar Datuk selepas dianugerahkan darjah kebesaran dan pingat Pahang pada Sabtu.

Suami kepada aktres Almy Nadia itu menerima Darjah Indera Mahkota Pahang (DIMP) sempena Istiadat Memuliakan Ulang Tahun Hari Keputeraan Sultan Pahang di Istana Abu Bakar, Pekan, Pahang.

Fizz atau nama sebenarnya, Mohd Fairuz Zainal Abidin, 38, antara 197 penerima darjah kebesaran dan pingat tersebut.

Adinda Sultan Pahang, Tengku Datuk Nor Akmar Sultan Abu Bakar mendahului senarai penerima pingat yang menerima Sri Sultan Ahmad Shah Pahang (SSAP) membawa gelaran Datuk Seri bersama 20 individu lain.

Almy bangga dengan pencapaian suami Fizz Fairuz.

Isitadat disempurnakan oleh Pemangku Raja Pahang, Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah.

Sementara itu, Almy yang dihubungi mStar Online memberitahu mereka masih lagi berada dalam majlis istiadat berkenaan.

“Maaf, Almy masih lagi dalam istana kerana majlis belum lagi selesai,” ujarnya.

Dia bagaimanapun, menerusi laman sosial Instagram pada malam Jumaat memuat naik foto dengan kapsyen tanda syukur.

“Syukur Alhamdulillah penghulu segala hari. Amin. Proud of you Fizz Fairuz,” tulisnya.

Rata-rata pengikut laman sosial selebriti itu mengucapkan tahniah kepada pasangan berkenaan.

 

 

SUMBER :

http://www.mstar.com.my/hiburan/berita-hiburan/2018/01/27/fizz-datuk/

Via

http://www.mstar.com.my/hiburan/berita-hiburan/2018/01/27/datuk-fizz-fairuz/

‘Henti kecam suami saya’

“GELARAN ini sebenarnya adalah tanggungjawab besar perlu saya pikul dan saya akan berusaha menjaga amanah ini sebaik-baiknya,” kata pelakon Fizz Fairuz.

Fizz atau nama sebenarnya Mohd Fairuz Zainal Abidin, 39, dianugerahkan Darjah Indera Mahkota Pahang (DIMP) yang membawa gelaran Datuk, hari ini.

Dia menerima anugerah itu dalam Istiadat Pengurniaan Darjah Kebesaran dan Pingat Pahang sempena Memuliakan Ulang Tahun Keputeraan Sultan Pahang Sultan Ahmad Shah di Istana Abu Bakar, Pekan.

Pelakon drama Kekasih Paksa Rela itu beranggapan anugerah itu sebagai penghargaan tertinggi buat dirinya yang sebelum ini banyak terbabit dalam pelbagai aktiviti pelancongan di Pahang.

“Mungkin ramai tidak tahu saya adalah anak jati Raub dan pada masa sama saya juga banyak buat kerja untuk promosi pelancongan dan budaya negeri ini.

“Selain itu, saya juga menjadi ikon JPJ (Jabatan Pengangkutan Jalan) Pahang dan diharapkan mereka faham mengapa saya diberikan pengiktirafan ini,” katanya.

Beliau yang segak berbaju Melayu biru gelap ditemani isterinya yang juga pelakon Almy Nadia.

Almy juga meminta usah dipersoal gelaran diterima suaminya dan enggan ambil peduli setiap komen dan kritikan terhadap Fizz Fairuz.

“Tidak dinafikan netizen sekarang memang lantang dan gemar mengecam sesuka hati tanpa mengambil kira hati dan perasaan seseorang.

“Namun, saya dan suami memilih untuk tidak ambil pusing dengan setiap kecaman kerana ini rezeki yang datang daripada Allah,” katanya.

Almy berkata, sebagai tulang belakang suaminya, dia melihat setiap usaha dan kerja keras Fizz dalam mengharumkan nama negeri Pahang.

“Penganugerahan ini adalah usaha kerasnya dalam menaikkan dan mengharumkan nama negeri kelahirannya.

“Hanya saya dan orang terdekat dengan suami tahu apakah sumbangan dan usaha yang dilakukannya,” katanya.

sumber :

https://www.hmetro.com.my/utama/2018/01/307728/henti-kecam-suami-saya#cxrecs_s