Wajah Terkini 7 Selebriti Tempatan Ini Pernah Memiliki Saiz Fizikalnya Menjadi Tumpuan Nitizen!

Tipulah kalau cakap tak nak kurus bukan? Adalah impian setiap orang yang bergelar gemuk atau obesiti menginginkan bentuk badan yang ideal dan fit.

7 selebriti tempatan ini pernah melalui detik hitam apabila saiz fizikalnya menjadi bualan peminat. Namun setelah berazam mendapatkan bentuk badan yang diinginkan, mereka tampil membuat comeback yang menjadi inspirasi mereka di luar sana.

1. Syanie

Masih ingat dengan adegan lakonan Syanie tersekat di dalam longkang dan terpaksa diangkat menggunakan jentolak akibat saiz fizikalnya yang besar? Nekad untuk menguruskan badan, Syanie menjalani rawatan gastric by pass (pemendekan usus).

Hasilnya beliau berjaya menguruskan sehingga 77 kilogram berat badan dan kini tampil lebih berkeyakinan dengan saiznya yang terkini.

2. Enot

Berjaya menghilangkan sehingga 29 kilogram berat badan adalah suatu kejayaan yang besar buat Enot. Berkongsi pengalaman mengamalkan sebuah produk, Enot terus memberi inspirasi untuk tampil lebih ramping berbanding sebelum ini.

3. Zulin Aziz

Tinggalkan nasi serta makanan dan minuman manis selama sebulan setengah berjaya menurunkan berat badan Zulin sebanyak 10 kilogram! Buat anda yang ingin kurus cepat mungkin boleh ikut tips dari Zulin

4. Mek Sayyidah

Dahulunya wajah beliau sentiasa menghiasi rancangan Salam Pantai Timur.

Dahulunya bersaiz besar dan berazam untuk kurus, penampilan Mek mengejutkan ramai pihak dan turut tular ketika itu.

5. Ieda Moin

Pernah mencatat berat sehingga 72 kilogram, Ieda Moin pelakon dan juga pelawak berjaya mengurangkan kepada 48 kilogram.

6. Aizat Amdan

Penyanyi Aizat Amdan akui sehingga dia masih berusaha untuk mengekalkan bentuk badannya supaya sentiasa dalam keadaan fit.

Aizat Amdan berkata bukan mudah untuk mengekalkan berat badannya kerana tubuhnya sering mengalami perubahan metabolisme.

“Saya akui dalam satu tempoh masa saya agak susah untuk kekalkan berat badan saya kerana ia senang sahaja naik.

“Sebelum ini rutin saya setiap hari adalah jogging selama setengah jam tetapi kini ia tidak memberi apa-apa kesan kepada tubuh saya.

“Jadi saya perlu tukar cara senaman yang lebih berat supaya tubuh saya boleh bertindak balas dan metabolisme saya kembali tinggi,” katanya kepada Astro Gempak.

Sebelum ini, Aizat pernah berbadan besar dan beratnya mencecah sehingga 112kilogram (kg) tetapi kini dia sudah berjaya menurunkan berat badannya ke 65kg.

Aizat memberitahu untuk mengekalkan berat badannya sekarang dia bertukar kepada senaman Muay Thai tanpa perlu mengawal pemakanannya.

“Sejak lima bulan lalu saya cuba aktif dengan melakukan Muay Thai. Bila lakukan Muay Thai selama dua jam badan saya mula rasa menggeletar dan itu menandakan ia bertindak balas.

“Meskipun masih berjogging tetapi dalam seminggu saya perlu melakukan tiga kali Muay Thai selama dua jam.

“Itu sahaja yang saya lakukan untuk mengekalkan tubuh badan saya.

“Saya boleh makan apa sahaja jika saya teruskan dengan Muay Thai tanpa perlu diet,” katanya lagi.

Mengenai perkembangan seninya, Aizat baru sahaja muncul dengan single Jangan Menangis yang dicipta bersama Faizal Tahir dan Mike Chan.

dahulu:

7. Catriona Ross

Pelakon Catriona Ross mengambil masa hanya lima bulan untuk menurunkan berat badan sebanyak 17 kilogram.

Catriona berkata bukan mudah untuk menurunkan berat badan setelah melahirkan tiga orang anak.

Bagaimanapun Catriona memberitahu ia tidak mematahkan semangatnya demi kelihatan langsing dan cantik

Hasilnya, berat badan Catriona kini turun ke 58 kilogram (kg) berbanding 75 kg sebelum ini.

Berikut merupakan 5 tips berguna yang dilakukan selama lima bulan proses menurunkan berat badan:

1. Daki gunung
“Saya mahu menurunkan berat badan secara cepat, jadi saya perlu lakukan senaman yang extreme. Saya pun telah menyertai satu kelab mendaki gunung. Saya mendaki hampir setiap minggu untuk mengeluarkan peluh yang banyak,”

2. Berenang
“Saya mahu lalukan proses penurunan berat badan secara natural sebab itu saya tidak mengambil ubat kurus atau menjalankan pembedahan untuk menurunkan berat badan. Jadi saya memang perlu lakukan aktiviti luar juga selain diet seperti berenang dan bersenam kerana ia mempercepatkan lagi proses penurunan berat badan saya,”

3. Eat clean diet
“Saya mengamalkan diet eat clean (makan bersih) sepanjang lima bulan ini. Contohnya waktu pagi saya mengambil roti wholemeal dan scrambled egg sahaja ,”

4. Makanan kukus tanpa minyak
“Sepanjang diet itu juga saya tidak makan makanan yang berminyak dan semua makanan saya dimasak dengan cara kukus seperti sayur kukus dan scrambled egg juga digoreng tanpa minyak,”

5. Beras Perang
“Saya tetap makan nasi, cuma tengahari saya makan brown rice (beras perang) bersama lauk yang saya masak tanpa minyak. Memang agak drastik tetapi kesannya juga cepat,”

Sumber :

https://www.hangat.com

via

http://www.gempak.com