(Foto] Finalis Pertandingan Ratu Cantik Ini Menjadi Tumpuan Ramai Gara-Gara Penampilannya Berhijab!

Pada tanggal 22 Februari 2018 yang lalu, pertandingan ratu cantik Miss Indonesia 2018 telah diadakan di sebuah lokasi di Jakarta. Seperti yang diketahui ramai, pertandingan sebegini selalunya disertai oleh wanita-wanita cantik dan bijak dari seluruh negara.

Menurut Tribunnews, seorang wanita dikenali sebagai Raudha Kasmir telah menarik perhatian ramai kerana menyertai pertandingan ratu cantik walaupun memakai tudung. Menjadi satu-satunya peserta berhijab dalam Miss Indonesia, Raudha tidak memenangi pertandingan tersebut tapi menjadi tumpuan ramai gara-gara penampilannya.

Sumber: Instagram
Berjaya menang kategori catwalk, gadis berusia 21 tahun ini tersenarai sebagai finalis Top 5 mewakili Acheh. Walau bagaimanapun, Raudha kalah kepada Alya Nurshabina mewakili Jawa Barat yang menjuarai pertandingan Miss Indonesia 2018 tersebut. Bukan sahaja cantik, Raudha juga merupakan seorang wanita yang bijak.

Lahir pada 19 September 1997, gadis cantik ini merupakan lulusan Fakulti Kedoktoran Umum dari Universitas Yarsi dan bakal bergelar doktor tak lama lagi. Sewaktu bertanding, Raudha mengenakan gaun petang yang nampak sangat cantik dan cantik sambil memakai hijab dengan rona warna yang sama.


Sumber: Instagram

Sumber: Instagram
Bukan pertandingan pertama yang disertainya, Raudha sebelum ini pernah menyertai satu pertandingan ratu cantik Putri Muslimah 2017. Mempunyai ketinggian 170cm, gadis pintar ini juga pernah melibatkan diri dalam pelbagai acara kecantikan dan bidang modelling.


Sumber: Instagram

Sumber: Instagram
Jika tengok pada laman sosialnya, Raudha sangat gemar travel dan banyak upload gambar cantik-cantik tau! Walaupun belajar ilmu perubatan, Raudha sangat pandai membahagikan masa kerana masih sempat berkunjung ke banyak lokasi-lokasi menarik. Raudha juga pandai berenang dan mahir ilmu mempertahankan diri seperti karate.


Sumber: Instagram

Sumber: Instagram
Walaupun tidak memenangi pertandingan ratu cantik tersebut, ramai yang mengatakan bahawa gadis cantik ini wajar dijadikan inspirasi untuk ramai wanita diluar sana kerana personaliti dan kebijaksanaannya.

Waaaah dah lah cantik, bijak pulak!

Sumber :https://lobakmerah.com

 

Foto: 10 Potret Cantik Raudha Kasmir, Finalis Berhijab Miss Indonesia 2018

Walau gagal menjuarai Miss Indonesia 2018, Raudha Kasmir tetap memesona dengan penampilan berhijabnya.

Perkenalkan salah satu finalis Miss Indonesia 2018, Raudha Kasmir yang sukses mencuri perhatian. (Foto: Instagram)

Sosok Raudha berhasil menarik perhatian dengan penampilannya yang begitu anggun. (Foto: Instagram)

Raudha merupakan satu-satunya finalis berhijab di ajang Miss Indonesia 2018. (Foto: Instagram)

Lolos ke babak lima besar, Raudha juga berhasil memenangkan fast track untuk kategori Catwalk. (Foto: Instagram)

Perwakilan Provinsi Aceh ini merupakan lulusan Fakultas Kedokteran umum Universitas Yarsi, Jakarta. (Foto: Instagram)

Selain cantik, sulung dari tiga bersaudara ini juga pernah menjuarai Putri Muslimah Bridal dan Fave of Souq 2017. (Foto: Instagram)

Di balik penampilannya yang feminin, siapa sangka Raudha ternyata berjiwa sporty. Renang dan karate adalah olahraga favoritnya. (Foto: Instagram)

Saat talent show Miss Indonesia 2018, perempuan 20 tahun ini sempat memamerkan kebolehannya menari Saman. (Foto: Instagram)

Pada akun Instagaram-nya, Raudha kerap memamerkan foto-foto dengan gayanya yang stylish. (Foto: Instagram)

Boleh jadi, Raudha Kasmir bisa menginspirasi banyak perempuan Indonesia. (Foto: Instagram)

sumber :https://m.detik.com