[Terkini] Ini Respon UMNO Tindakan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad ke Jepun!!

KUALA LUMPUR – Umno seolah memperlekehkan tindakan Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad ke Jepun, selain mempersoalkan sama ada kerajaan menghadapi pertelingkahan dalaman dalam mengisi Menteri Luar dan beberapa jawatan kementerian lain.

Dalam satu kenyataan dikeluarkan unit komunikasi strategiknya, Umno berkata, Dr Mahathir sedang menghadiri Persidangan Nikkei ke-24 sebagai “jurujual” untuk menarik pelaburan Jepun ke Malaysia.

Perkara itu tidak menghairankan kerana Dr Mahathir sebelum ini dituduh menjual Malaysia ke Jepun ketika negara itu memerintah negara sebagai perdana menteri keempat.

“Ketika dia berkuasa, sudah ada yang bercakap tentang perkara ini kerana terdapat banyak projek mega melibatkan syarikat dan pembiayaan dari Jepun.

“Satu-satunya perbezaan ialah tidak banyak berita mengenainya kerana tidak ada Internet ketika itu dan juga kerana Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) digunakan terhadap pengkritiknya,” menurut kenyataan itu.

Umno berkata, Dr Mahathir menuduh kerajaan Barisan Nasional (BN) menjual negara itu ke China.

Oleh itu, Umno mempersoalkan bagaimana usaha Dr Mahathir memancing pelaburan Jepun adalah berbeza dari apa yang dilakukan oleh pentadbiran sebelumnya dalam usaha memikat China.

Parti itu juga mempersoalkan mengapa kerajaan gagal menamakan portfolio Menteri Luar, Menteri Pelancongan, Menteri Kerja Raya dan Menteri Belia dan Sukan walaupun telah memerintah negara selama sebulan.

“Adalah pelik bahawa kerajaan mengambil banyak masa untuk mengisi jawatan itu, seolah-olah ia menghadapi krisis dalam memilih calon di kalangan parti komponennya.

“Rakyat pasti akan tertanya-tanya apa dasar luar negeri kita seperti mana kerajaan biasanya akan meletakkannya terlebih dahulu ketika membentuk Kabinetnya.

“Semuanya lebih membingungkan bahawa Perdana Menteri telah pergi ke China tanpa seorang Menteri Luar yang mengiringi beliau.

Kenyataan itu menyebut, pentadbiran Dr Mahathir telah beralih dalam melaksanakan “dendam politik” terhadap bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, 1Malaysia Development Bhd (1MDB) dan hutang luar Malaysia yang didakwa telah dimanipulasi.

Parti itu juga mendakwa, keputusan kerajaan melantik Tommy Thomas sebagai Peguam Negara dan cubaan pihak tertentu untuk memperlekehkan Perlembagaan Negara dan Majlis Raja-Raja Melayu memakan diri mereka.

“Kerajaan kini dilihat sebagai organisasi yang dipenuhi dengan orang-orang munafik dan orang memutar fakta.

“Mereka mempunyai agensi penarafan mereka sendiri dan bertindak bagaikan bodoh sombong dengan tidak mengakui angka rasmi yang diiktiraf oleh Bank Dunia dan agensi dalaman lain,” katanya.

Umno menambah, Malaysia telah menjadi negara bebas untuk semua atau ‘koboi’ di mana peraturan undang-undang hanya digunakan untuk orang tertentu.

sumber : http://www.sinarharian.com.my