Nak Buat #kekechallenge? Kena Dengar Dulu Nasihat PU Amin Ini Sebelum Menyesal Tak Sudah!!

 

Sekarang ini sedang viral ataupun trending mengenai #kekechallenge iaitu dimana seseorang individu itu menari di luar kereta sambil kereta bergerak perlahan. Ramai nampaknya rakyat Malaysia yang melakukan challenge ini yang dipopularkan oleh pengaruh barat termasuklah artis mahupun selebriti media sosial.

Walaupun mungkin anda berfikir yang tujuannya hanyalah untuk berhibur, namun tahukah anda ada impak yang lebih besar daripada itu? Pencetus Ummah Amin atau lebih mesra dipanggil PU Amin telah berkongsi pendapatnya mengenai trend yang kian menjadi-jadi ini melalui akaun instagramnya, @pencetusummah_amin.

Tadi aku terkesan bila aku nampak depan mata budak perempuan marah ngomel ngomel dengan bapak dia sebab bapak dia tak record betul betul masa dia tengah joget nak buat keke challenge ntanh pebende ntah. . Aku cuma nak cakap ingat dalam Al Quran ada Surah An Nisa , Surah yang Allah Swt buat khusus untuk memuliakan dan menghormati wanita . Nak menari berjoget lentik macam mana pun buat dalam rumah depan orang yang halal.. . Pesanan dan khidmat masyarakat ini dibawakan oleh aku abang bebel. Adeh lepas satu satu budaya pamer maksiat ni wujud . Aku hanya mampu menegur sahaja . Kalau marah tak suka maknanya korang tengah makan cili . Babai Everybody ✌🏻Aku tegur bukan sebab aku ni budak skema baik soleh ya malaikat , tapi aku tak nak masyarakat buat benda pelik pelik yang tak ada manfaat.. . Nabi sabda : ‘Tinggalkan benda yang tidak bermanfaat’ . So korang sharelah nasihat aku kat FB sebab FB aku kena block lagi ni . #Jangan #Jadi #Pembaris

A post shared by PU Amin (@pencetusummah_amin) on

‘Lagi ditegur lagi dibuat, haaa buatlah’

Tadi aku terkesan bila aku nampak depan mata budak perempuan marah ngomel ngomel dengan bapak dia sebab bapak dia tak record betul betul masa dia tengah joget nak buat keke challenge ntanh pebende ntah.

Aku cuma nak cakap ingat dalam Al Quran ada Surah An Nisa , Surah yang Allah Swt buat khusus untuk memuliakan dan menghormati wanita . Nak menari berjoget lentik macam mana pun buat dalam rumah depan orang yang halal..

Pesanan dan khidmat masyarakat ini dibawakan oleh aku abang bebel. Adeh lepas satu satu budaya pamer maksiat ni wujud . Aku hanya mampu menegur sahaja . Kalau marah tak suka maknanya korang tengah makan cili . Babai Everybody ✌🏻Aku tegur bukan sebab aku ni budak skema baik soleh ya malaikat , tapi aku tak nak masyarakat buat benda pelik pelik yang tak ada manfaat..

Nabi sabda : ‘Tinggalkan benda yang tidak bermanfaat’ . So korang sharelah nasihat aku kat FB sebab FB aku kena block lagi ni . #Jangan #Jadi #Pembaris

Jadi, hadamkanlah nasihat PU Amin ini sebaik-baiknya. Tak salah untuk kita berhibur namun kita perlu tahu juga mengenai hukum dan batas yang perlu dijaga. Moga kita sama-sama tidak jadi umat yang lalai.

 

Assalamualaikum korang . Morning . Papepon , Terima kasih atas doa dan nasihat korang semua . Aku bersuara bagi pihak korang jugak . Kita buat benda ni sama sama. Sebab aku dan korang semua sayangkan generasi akan datang . Kita sayangkan anak anak lelaki kita . Kita sayangkan adik adik lelaki kita . Kita sayangkan ummat Muhammad . Kita sayangkan safi , sajat dan geng dorang . Kita nak masuk Syurga sama sama . Sebab tu aku sound sikit . Aku tak mencarut pon . Aku just kuatkan suara tanda tegas . Aku harap dia kembali . Aku harap dia tahu yang kita tak suka . Insyaallah , pada ALLAH aku berserah.. . To All Kunyit We Are Ummat Muhammad ! Pliss Jom masuk syurga sama sama . Kita jadi laki balik okay . Be Real Man , kembali fitrah . Aku orang first yang akan bagi support moral pada korang yang berubah .

A post shared by PU Amin (@pencetusummah_amin) on

 

Tinggalkan Komen

sumber : https://www.hijabista.com.my