Pegawai JPJ ini DEDAH Detik-detik Cemas Abdul Bari Cuba Diselamatkan

“Ketika berenang, saya tengok mangsa (Abdul Bari Asyraf) yang dikhuatiri lemas sedang memegang seorang kanak-kanak perempuan dalam keadaan tenggelam timbul,” kata Omar Abdul Aziz Othman, 27.

Omar yang juga pegawai Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Terengganu adalah antara enam penyelamat yang nekad terjun ke Sungai Terengganu untuk menyelamatkan lima sekeluarga selepas kenderaan pacuan empat roda dinaiki mereka terjunam ke dalam sungai di Pulau Warisan, Kuala Terengganu, malam tadi.

Bagaimanapun, Omar dan empat yang lain selamat manakala pemancing, Abdul Bari Asyraf Mohd, 31, dari Kampung Panji, Kuala Terengganu dikhuatiri lemas.

Menurutnya, dia yang ketika kejadian bersama ahli keluarga nekad terjun ke sungai selepas mendengar jeritan meminta tolong.

“Saya nampak mangsa (Abdul Bari Asyraf) dalam keadaan tenggelam timbul sambil memegang seorang kanak-kanak menyebabkan saya cuba menarik kanak-kanak terbabit daripada pegangannya.

“Namun, saya gagal sebelum beralih menyelamatkan dua wanita lain lalu membawa mereka hingga ke tebing,” katanya yang tinggal di Rusila, Marang.

Pada masa sama, katanya, pemancing yang kebetulan berada di lokasi kejadian bertindak melemparkan tong plastik kepada mangsa bagi menyelamatkannya.

“Bagaimanapun, saya tidak pasti sama ada mangsa sempat mencapai tong berkenaan atau tidak kerana ketika itu dia dalam keadaan hampir lemas.

“Kanak-kanak perempuan terbabit pula berjaya diselamatkan orang awam yang terjun ke sungai berkenaan,” katanya.

Dalam kejadian 9.40 malam itu, tiga wanita berusia antara 23 hingga 37 tahun serta dua kanak-kanak perempuan berusia tiga dan 11 tahun hampir lemas selepas kenderaan empat roda dinaiki mereka mengundur ke dalam sungai.

Mayat Abdul Bari ditemui 

ABDUL Bari Asyraf Mohd, 31, yang hilang selepas membantu menyelamatkan lima sekeluarga dalam insiden pacuan empat roda terjunam ke muara Sungai Terengganu, dekat Pulau Warisan, Kuala Terengganu, kelmarin, ditemui lemas, pagi ini.

Mayat mangsa ditemui di kawasan kuala sungai oleh pasukan mencari dan menyelamat (SAR) dan orang awam jam 7.23 pagi ini, pada jarak 2.5 kilometer dari lokasi mangsa dipercayai lemas.

Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Terengganu, Azlimin Mat Noor berkata, mayat mangsa ditemui dalam keadaan terapung dan dinaikkan sebelum dibuat pengecaman oleh ahli keluarga mangsa.

“Mayat diserahkan kepada polis jam 7.50 pagi untuk tindakan lanjut,” katanya.

Dalam kejadian itu, Abdul Bari Asyraf yang sedang memancing terjun ke sungai bagi menyelamatkan lima mangsa yang berada dalam kenderaan pacuan empat roda jenis Mitsubishi Storm yang meluncur sebelum terjunam ke sungai.

Bagaimanapun, Abdul Bari Asyraf dikatakan mengalami kejang otot sebelum kelibatnya hilang di permukaan air.

 

Sumber : hmetro.com